Beschrijving
Lasix is een snel diureticum, een sulfonamidederivaat. Lasix blokkeert het transportsysteem van Na +, K +, Cl – -ionen in het dikke segment van de stijgende knie van de Henle-lus, en daarom hangt het saluretische effect ervan af van de medicijnafgifte aan het lumen van de niertubuli (vanwege het mechanisme van anionentransport). Het diuretisch effect van het geneesmiddel Lasix wordt geassocieerd met de remming van de reabsorptie van natriumchloride in dit deel van de Henle-lus. Secundaire effecten op de toename van de natriumexcretie zijn: een toename van de hoeveelheid uitgescheiden urine (door osmotisch gebonden water) en een toename van de kaliumsecretie in het distale deel van de niertubuli. Tegelijkertijd neemt de uitscheiding van calcium- en magnesiumionen toe.
Synoniemen: Lasix, Furantril, Afsamid, Arasemide, Diusemide, Diuzol, Dryptal, Edefrusex, Errolon, Franyl, Frugex, Frusemide, Frusolon, Furanthril, Furantral, Furfan, Furomex, Furosan, Furosemide, Fusid, Katlex, Kinex, Lasilix, Nicorol, Profemin, Protargen, Rasisemid, Renex, Salix, Seguril, Trofurit, Uritol, Urosemid en anderen.
Volgens de chemische structuur (de aanwezigheid van een chlooratoom en een sulfonamidegroep met een fenylkern), heeft het overeenkomsten met dichloorthiazide en verwante verbindingen.
Farmacologie – Diuretica
Furosemide (Lasix) is een sterk diuretisch (saluretisch) middel. Effectief voor oraal en parenteraal gebruik. Het diuretisch effect gaat gepaard met remming van de reabsorptie van N- en Cl-ionen, en deze depressie wordt niet alleen waargenomen in de proximale maar ook in de distale gekronkelde tubuli en in het gebied van het stijgende deel van de Henle-lus. Reabsorptie van kalium wordt ook geremd, maar in veel mindere mate. Er is geen merkbare remming van koolzuuranhydrase. Het medicijn is even effectief bij acidose en alkalose. Het diuretisch effect is het meest uitgesproken tijdens de eerste 2 dagen van inname van het geneesmiddel, maar verdwijnt niet, zelfs niet bij langdurige behandeling.
Het medicijn werkt snel. Na intraveneuze injectie begint het diuretisch effect binnen enkele minuten, na inname – gedurende het eerste uur. De werkingsduur na een enkele intraveneuze toediening is 1, 5 – 3 uur na inname – 4 uur of meer. Een snel effect bij intraveneuze toediening maakt het mogelijk om furosemide te gebruiken in dringende gevallen (longoedeem, hersenen, enz.).
De werkzaamheid van furosemide bij de behandeling van patiënten met circulatoire insufficiëntie wordt niet alleen in verband gebracht met het diuretisch effect, maar ook met een direct verwijdend effect op de perifere bloedvaten. De eerste (vroege) fase die zich binnen de eerste 30 minuten na de injectie van het geneesmiddel ontwikkelt, hangt af van het effect op de perifere bloedvaten, en de tweede (late) fase, die zich 1 tot 2 uur na de injectie ontwikkelt, wordt geassocieerd met diuretische werking .
Furosemide heeft ook een bloeddrukverlagend effect.
Het medicijn is effectief bij verschillende vormen van hypertensie, ook bij ernstige vormen, waarbij andere saluretica niet effectief zijn. Het antihypertensieve werkingsmechanisme is in principe hetzelfde als bij het gebruik van thiazidediuretica.
Furosemide wordt ook gebruikt voor de verlichting van ernstige hypertensieve crises.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.